Att leva sunt

Hälsa

Handlar om hur vi hanterar kost, motion, vikt, "droger" och stress. Alla fem i kombination eller var för sig kan orsaka "välfärdssjukdomar" eller förebygga desamma. Kost påverkar oss ner på cellnivå, motion stärker oss fysiskt, normal vikt sliter bl.a. mindre på kroppen, "droger" (rökning, omåttligt alkoholintag) är direkt skadliga för kroppen och kronisk psykosocial stress sätter kroppens mekanismer och vår mentalitet ur spel.
Om vi inte försöker att leva sunt kommer övervikt och stress som ett brev på posten. Med det är rullningen på gång och då gäller det att bryta den onda cirkeln. Som jag ser det bör vi ta itu med sakerna i följande ordning om vi ska försöka leva sunt och åtminstone försöka öka chansen till ett trevligare och friskare liv.

  1. Avbryta ett ev. "drog"-intag
  2. Komma ur en ev. psykosocial stress. (läs mer)
  3. Få ordning på kost
  4. Börja motionera
  5. Vikt (testa vikt och kalorier)
  6. Gå ner i vikt om du är överviktig (tips och råd)

Det finns massor skrivet om alla fem punkterna på nätet. Mina artiklar om stress och beräkning av vikt och kalorier kanske i alla fall kan väcka ett intresse för de olika ämnena. Sedan är det så att det finns flera olika sätt att lösa och få stöd med sina bekymmer. Naturligtvis kan vi lära och kämpa själva, vi kan få stöd av familj, vänner eller arbetsgivare, landsting, företag som t.ex. Viktväktarna eller Itrim, en personlig coach etc.

Oavsett vilken väg vi väljer så bör vi söka kunskap om de punkter som vi känner att vi bör bearbeta. Som skrivet, nätet är en otrolig källa för att öka sin kunskap!