Din ekonomi

Planering

Ekonomi kan vara jobbig och helst bland barnfamiljer, men det finns tips. På nittiotalet när barnen var små och frugan pluggade till sjuksköterska levde vi på en lön. Det gick men det var snävt och det var då vi började följa upp och fördela ekonomin lite mer noggrant. Med hjälp av MS Excel lade vi upp en budget för vardagsekonomin (verkar som TV3:s Lyxfällan snott idén :-)). Fast den strama tiden tog slut har vi fortsatt, dock med Open Office Calc istället vilket funkar lika bra.

Hur då?

Skapa en ärlig och korrekt bild av er ekonomiska situation! Principen är att ni räknar ut vilka kostnader ni har för olika kategorier av utgifter under ett år och sedan fördelar ut kostnaderna månadsvis. En del månader kommer inget att gå åt i vissa kategorier medan andra kategorier kanske töms. Ni kommer att ha bättre koll på hur ni törs använda din senaste månadslön samtidigt som ni har långsiktig koll på dina utgifter. Genom att lägga undan till olika kategorier (budgetera) finns normalt pengar för överraskningar. Frestas inte att användande avsatta pengar till annat än avsedd kategori förrän ni känner er helt trygga med det aktuella saldot.

Kom ihåg att alla vuxna i familjen måste ta ansvar för ekonomin, men även barn och i synnerhet tonåringar måste förstå att man inte kan köpa allt.

Kostnader kan kategoriseras i två typer; "Fasta" (punkt 1 och 2) och "Rörliga" (punkt 3-). Fasta kostnader och lån måste betalas och är oftast återkommande med samma belopp samt betalas oftast periodiskt som en gång per månad, år eller däremellan. Rörliga kostnader kan ni oftast styra själv och de uppstår till vardags.

Det är många besökare på den här sidan och många som laddar ner kalkylbladen. Därför vore det ytterst vänligt om ni på enklaste sätt kunde skicka lite feedback på sida och kalkylblad, gärna via mail.

Räkningar

1. Fasta kostnader

Fasta kostnader är "måsten" och här bör ni göra tre saker:

 1. Hålla koll på alla räkningar och veta vad de kostar under ett år.
 2. Överväga om några kostnader kan tas bort.
 3. Överväga att byta operatör eller leverantör.

2. Lån

Om ni har lån, så är lånekostnader också "måsten" och här bör ni göra tre saker:

 1. Hålla koll på alla lån och veta vad de kostar under ett år.
 2. Överväga om några lån kan betalas in.
 3. Överväga att byta lånegivare och helst samla lånen under ett och samma tak.

För "måsten" är det bra att ha:

 1. ett eget bankkonto där ni gör automatiska månatliga insättningar.
 2. någon form av uppföljning så ni vet hur mycket som ska avsättas för "måsten".
 3. koll på kontots saldo efter varje månad.
Fasta kostnaderDet här dokumentet för Open Office Calc hjälper er att hålla koll på de fasta kostnaderna, hur mycket ni behöver sätta av till kontot för fasta kostnader och lån samt hur mycket som ska finnas på kontot efter varje månads-inbetalning. Börja med att fyll i uppskattade kostnader för respektive fast post och månad baserat tidigare kostnader senaste året/åren. Samma dokument för MS Excel.

3. Hushåll - Kläder - ResorVariable costs

Kostnader för hushåll, kläder och resor är eller kan vara "måsten", men här kan ni oftast själv avgöra hur stora eller små  kostnaderna får vara.

 1. Lägg upp en budget för hushållskostnader (allt det ni handlar på en stormarknad).
 2. Lägg upp en budget för kläder.
 3. Lägg upp en budget för vardagsresor.
 4. Lägg upp en budget för "ögon"-, sjuk-, tand och friskvård.
 5. Budgetera för andra kända rörliga kostnader också.
 6. Håll koll på hur mycket ni spenderar på resp. budget.

4. Sparande

Joakim von Anka

Ni behöver kanske spara till underhåll av bostad och/eller fordon. Inköp av vit- / kapitalvaror. Planer på en resa eller ett evenemang. Ni kanske vill köpa presenter till nära och kära.
En buffert bör ni ha som åtminstone täcker ett akutscenario som trasig tvättmaskin, reparation av bil, akut resa eller vad nu skulle kunna vara för er del. För sparande är det bra att ha ett särskilt konto.

5. Övriga utgifter

Äntligen! Om ni nu räknar bort de fyra posterna från era inkomster/stöd så ser ni vad ni kan göra med resten.

Fasta kostnaderDet  här dokumentet för Open Office Calc hjälper er att hålla koll på de rörliga kostnaderna i fliken "Ekonomikoll", hur mycket ni har att röra er med och vart inkomsterna tar vägen. I dokumentet finns även en hjälp-flik som beskriver hur ni kan använda arket. Samma dokument för MS Excel.

Har ni frågor eller synpunkter på sidan och/eller kalkylarken är det bara att ni hör av er, se sidfot (helst via mail).


Annat att tänka på

 • Max ett kreditkort per person (generell typ VISA. Mastercard ....etc.).
 • Max ett köpkort/person.
 • Var försiktig med kortköp på nätet eller utomlands
 • Handla inte heller på avbetalning, även om det är avgifts- och räntefritt (det är inget annat än lån och krediter).
 • Sälj saker som ni inte behöver eller inte använder.
 • Gå och cykla istället för att åka bil/buss. Bra för hälsa, miljö, ekonomi.
-