Cykel från Luleå till Örnsköldsvik 2006

Ostkustleden 2006

Jag hade i många år försökt komma i väg på en längre cykeltur. Under vintern -05/-06 bestämde jag mig och planerade en cykeltur från Luleå till Östersund. Efter lite forskande på Internet hittade jag "Ostkustleden" som sträcker sig från Haparande i norr till Ystad i söder. Jag gick med som medlem i "Svenska Cykelföreningen" vilka är de som märker ut flera av landets cykelleder. Cykelturen gjorde otroligt gott efter ett hektiskt år med fulltidsstudier och fullbelagt eget företag.

Färdkarta

Turen gick från Luleå - Ladrike - Piteå - Skellefteå - Bureå - Umeå - Saluböle - Örnsköldsvik. Jag nattade vid de röda prickarna.

Packning

Mina studiekamrater tog med sig min cykel och all packning i bilen när de åkte från Östersund till Luleå den 31/5. På torsdagkväll fick jag packa om så att kompisarna kunde ta med sig min resväska hem istället. Cykel fick jag förvara nere i Hotell Max garage och cykelväskorna förvarades i deras bagagerum.

Första dagen

Fredagen den 2.a juni 11.30 slutade vi 2.a terminen på LTU. Jag kom iväg från hotellet 13.20. Här tar jag rast ett tjugotal km söder om Luleå. Temperaturen låg mellan 10-15 grader, motvind hade jag bara de två första dagarna och jag klarade mig i stor sett helt från regn - med något litet kortvarigt regn som undantag.

Fredag eftermiddag

Fredagens middag och kaffe i Långträsket

Första natten

Pustar ut på Ladrika camping efter 1.a dagens tur i motvind. Nyduschad och nyäten.

Frukost andra dagen

Jag testade kronans grötfukost. Gott om kalorier men alldeles för söt, jag klarade inte av den här påsen som frukost efter den här gången.

Lantidyll

Jag passerade många fina gårdar och idyller på vägen. På Bureå camping stannade jag över söndagen och vilade upp mig, jag var rejält trött i benen efter de två första dagarna.

Obygd

Ostkustleden följer "gamla kustvägen" på många ststräckor. På några ställen var det många km mellan bebyggelse.

Punka

Första punkteringen i närheten av Robertsfors och naturligtvis enda gången som det regnade lite lätt, dock bara en stund.

Frukost på Umeå camping

Frukost på Umeå camping. Kvällen innan hade jag bastat!!

Lunch Nordmaling

Tisdag och lunch strax norr om Nordmaling. Sista natten mot onsdag sov jag på en mindre camping söder om Nordmaling. Eftersom Tony tog studenten på torsdag hade min plan ändrats till att ta en buss hem sista dagen (onsdag) på turen.

Jag hade trampat nästan 490 km och lärt mig lite mer om cykelsemester. Största lärdomen var att man ska planera för ca sextio km om dagen under sex dagar på en vecka. Sen kan förhållandena vara så att det kan vara behagligt att trampa mer eller mindre, men 360 km i veckan med en vilodag är i alla fall ett bra riktmärke.
Cykling är fantastiskt avkopplande samtidigt som det ger lite motion. Efter den här turen har jag bestämt mig för att försöka komma ut på en veckolång tur varje sommar.

Andra punktering fick jag på väg hem från Östersund BC, Jag behövde dock inte laga den innan jag kom hem.